Treenasit varmaan koko ajan 20 tuntia viikossa?

Julkasija Sanna ajankohtana tiistaina, joulukuuta 31, 2013 Ei kommentteja
Kisasuorituksen jälkeen monet ovat kyselleet minulta, mitä täydenmatkan triathlonille valmistautuminen oikein edellyttää? Hyvin moni on ollut erityisen kiinnostunut treenimääristä ja he ovat arvelleet niiden olleen järkyttävän suuria. Koska tämä aihe on selvästi kiehtonut monia ja tiedän useammankin ystäväni pohtivan tällä hetkellä osallistumista Ironmanille, päätin raaputella muutaman oman ajatukseni kasaan tämän tiimoilta.

Huomioittehan etten ole valmentamisen ammattilainen, joten luvassa ei ole mitään tiukkaa asiatekstiä. Tässä on vain otteita omista treeneistäni ja kokemuksista valmistautumisen ajalta. Ironmanille jokainen valmistautuu tyylillään ja omat taustansa huomioon ottaen, joten metodeja on varmasti yhtä monta kuin riathlonia harrastavia trikooheppuja.

Liiallinen keskittyminen pelkkiin treenimääriin on myös mielestäni hieman hölmöä, sillä kuten sanonta kuuluu, määrä ei korvaa laatua. Tämän uhalla halusin silti tuoda esille tekemiäni tuntimääriä, sillä niiden kautta on mielestäni jokaisen helppo ymmärtää mitä Ironmanille valmistautuminen yleisellä tasolla edellyttää tavalliselta kuntoilijalta.

Ironmanille valmistautumisessa minua auttoi suuresti ystäväni Ville. Hän muun muassa suunnitteli minulle treeniohjelmat. Ennen varsinaisen treenaamisen aloittamista istuimme alas ja kartoitimme hieman tavoitteitani ja toiveitani koitoksen suhteen. Näiden perusteella Ville pystyi paremmin laatimaan itselleni sopivan treeniohjelman. 

Taustoistani vielä sen verran, että olen hehkeästi ilmaistuna tavallinen oravanpyöräläinen, joka käy päivät töissä, ulkoiluttaa illalla noutajaansa ja viettää viikonloput vapaammin. Tavallinen arki asettaa siis hyvin raaminsa muulle tekemiselle.


Tehtyäni päätöksen osallistua täydenmatkan triathlonille, asetin ensisijaiseksi tavoitteekseni ainoastaan kunniallisen läpipääsyn. Tavoitteen ollessa periaatteessa aika simppeli, ei itse treenaaminenkaan ollut mitään rakettitiedettä. Treenit sijoittuivat neljän viikon blokkeihin, joista kolmen ensimmäisen viikon aikana nostettiin määrää/tehoa ja neljäs viikko oli sitten kevyempi viikko, jolloin myös yleensä teimme suht. vakioidut kuntotestit. Treenien edetessä blokki kerrallaan, tavoitteena oli myös nostaa määriä/tehoja blokki blokilta. Käytännön toteutuksessa en päässyt ihan idealiin, mutta sinne suunnille :)

Jos nyt sitten vihdoin puhutaan niistä konkreettisista määristä, niin treenasin aikavälillä helmikuu 2013-syyskuu 2013 noin 7,5 tuntia viikossa, mikä ei kyllä korvaani kuullosta mitenkään hurjalle määrälle. Tarkempi jakauma näkyy tuossa alla olevassa kuvaajassa. Kokosin tuohon alle lisäksi muutamia esimerkkiviikkoja treenijakson ajalta.  


Ensimmäisenä esittelyyn pääsee yksi treeniviikko viime maaliskuulta. Se on mielestäni oikein hyvä esimerkki tyypillisimmästä treeniviikosta minulle. Tämän kaltaisia viikkoja jaksolle mahtui paljon, viikkotuntimäärien vaihdellessa 5 ja 8 tunnin välillä.  
Ma: lepo
Ti: uinti 40 min
Ke: juoksu 1.05
To: voimaharjoitus 40 min
Pe: uinti 45 min
La: pyöräily 1.30
Su: juoksu 1.10
Yhteensä: noin 5 tuntia 50 minuuttia

Toukokuun puolelta treenipäiväkirjastani löytyi tälläinen viikko, jossa määrät ovat keskivertoon nähden suurempia. Treeniä on kertynyt rapiat 10 tuntia. Tästäkin huolimatta ehdin käydä viikonloppuna Savon suunnalla ja vietimme ihanan ystäväni polttareita. Ihan kaikkea sosiaalista elämää ei siis tarvinnut uhrata triathlonin alttarilla :) 
Ma: uinti 50 min
Ti: juoksu 1.20
Ke: lepo
To: juoksu 1.30
Pe: uinti 1 h + voimaharjoitus 45 min
La: pyöräily 1.35
Su: pyöräily 3.05
Yhteensä: noin 10 tuntia 5 minuuttia

Viimeiseksi esittelyyn pääsee elo-syyskuun taitteeseen osunut hieman erilainen viikko. Tuo viikko oli siis periaatteessa kevyt, mutta viikonlopulle oli suunniteltu tiukempi treenikokonaisuus. Tälläisiä tiukempia treeniviikonloppuja koko jaksolla oli yhteensä kolme ja tämä on näistä kaikista rankin. Tuohon treenikokonaisuuteen olisi kuulunut vielä yksi uinti, mutta en ehtinyt tekemään sitä.  
Ma: lepo
Ti: lepo
Ke: juoksutesti 25 min (epäonnistui)
To: juoksutesti 45 min (onnistui)
Pe: pyöräily 1.35 + juoksu 30 min
La: pyöräily 5 h + juoksu 2.20
Su: uinti 1 h + juoksu 1.35
Yhteensä: noin 13 tuntia 30 minuuttia

Loppuun vielä kuva kevyempien viikkojen aikana suoritetuista kuntotestien tuloksista. Saimme suoritettua kuntotestit hyvin toukokuulle saakka, mutta kesän aikana testikuvioita vaikeuttivat Finntriathlonit, treenileirit yms. kuviot. Ihan viimehetken kuntotietoja ennen kauden pääkoitosta ei nyt ole saatavilla, mutta suunta on treeneissä on kuitenkin ollut oikea.



Yhteenvetona voisin siis todeta ettei Ironmanin läpipääsy edellytä mitään älyttömiä treenimääriä. Järkevällä perustyöllä pääsee jo pitkälle ja tärkeintä kuntoilijan kannalta on, että treenit sopivat yhteen muun elämän kanssa ja ovat sopivia omaan taustaasi nähden. Voin myös lämpimästi suositella oman valmentajan hankkimista. Villen apu oli itselläni keskeisessä roolissa onnistuneen suorituksen saamiseksi sekä pahimpien yli- ja alilyöntien välttämisessä.  

Seuraavaksi yritän hahmotella lopulliset tavoitteet ensi vuoden riathloneille. Siihen asti, sporttista uutta vuotta kaikille!