Kisataktiikka: Finntriathlon Joroinen 2014

Julkasija Sanna ajankohtana perjantaina, heinäkuuta 18, 2014 Ei kommentteja
Huomenna on edessä pitkään odotettu Finntriathlon Joroinen ja pääsen korkkaamaan kisakauden sarjassa mammat 30-34. Kisafiilis alkaa jo vihdoin nostaa päätään! Nyt sain vielä keskiyön puuskan ja päätin laatia itselleni ihan kirjallisen kisataktiikan. Tai olenhan minä sitä päässäni pyöritellyt tässä kevään mittaan, mutta tehdään tästä vielä julkinen.

Viimeisen kuukauden treenit eivät taaskaan menneet ihan niin kuin ajattelin, mutta se on taas asia josta en jaksa kimpaantua. Kaikesta huolimatta uskon, että pystyn parantamaan omaa ennätystäni jos ei mitään erikoisia rengasrikkoja tai muita isompia vastoinkäymisiä osu kohdalle. Sääennuste lupaa aika kesäistä keliä, joten siinä on ainakin yksi meikäläistä jännittävä momentti.


Pyörän tuunaamista ja huoltohommia!

Tämän vuoden reitti poikkeaa hieman viime vuotisesta ja reitit näkyvät alla olevassa kartassa. Tänä vuonna pyöräily on yhtenä lenkkinä ja juoksureitti kierretään kolmeen kertaan neljän sijasta. Alustavasti nämä vaikuttaisivat oikein hyviltä muutoksilta.


Näytä suurempi kartta

Pääsen tosiaan starttaamaan puumaryhmässä lähes viimeisten joukossa klo 11.34. Kaikki me hieman kokeneemmat katit lähdemme yhtäaikaa jahistamaan edellä rynnistävää äijälaumaa. Uskon, että lähdössä tulee olemaan alussa ruuhkaa, mutta viime vuoden hieman huonoista kokemuksista huolimatta ajattelin startata aika eturivistä. Ensimmäisen 100 metriä saa varmaan uida aika napakasti ja pitää hieman tarkkoa kun ottaa happea ettei tule yritettyä hengittää vettä. Ensimmäisen parin minuutin jälkeen meno varmasti hieman rauhoittuu ja uintirytmin pystyy sovittamaan itselle hyvälle tasolle. Tänä vuonna Valvatus ei todennäköisesti myllää yhtä paljon kuin viime vuonna, joten tavoittelen uintiaikaan parannusta. Vuosi sitten uintiin meni noin 40 minuuttia ja nyt tuosta ajasta voisi viilata vaikkapa pari minuuttia pois.

Pyöräilyn taktiikkani on hyvin simppeli. Polkutehon yritän pitää mahdollisimman tasaisesti siinä 150 watin kieppeillä. Vettä ja energiaa ajattelin taas nauttia noin 20 minuutin välein. Energiaa pyrin saamaan sisään pyöräilyn aikana noin 800-1000kcal riippuen vähän tuntumasta vatsassa. Tällä sapluunalla pyöräilyosuus pitäisi olla ohi alle kolmessa tunnissa. Viime vuonna meni noin 2.55 ja tokihan tavoitteena olisi ruuvata tuosta jokunen siivu pois.

Juoksuun minulla ei ole sen tarkempaa taktiikkaa. Lähinnä se pyritään vetämään niin limiitillä kuin mahdollista. Viime vuonna juoksuun meni 1.52 ja tokihan se olisi hauskaa olla tänä vuonna nopeampi. Tiedän, että olen paremmassa juoksukunnossa tänä vuonna, mutta nuo esilajit tuovat tähän kuvioon sen verran muuttuvia tekijöitä etten suotta ala laatia jotakin pakonomaista aikatavoitetta.

Viimeisenä on vielä pakko mainita vaihdot. Viime vuonna tuhersin vaihtoihin yhteensä 10 minuuttia. En tiedä mitä ihmettä olen noilla vaihtoalueilla kuhninut? Tänä vuonna ajattelin olla todellakin nopeampi :) Olen oikein panostanut näihin vaihtokuvioihin. Ostin lenkkareihin pikanauhat, jottei kengännauhoja tarvitse alkaa solmia. Tänään myös kakkosvalmentajani Tintti veti minulle märkäpuvun riisuntaharjoituksen Kuusijärvellä. Se oli niin raju treeni, että samassa rytäkässä meinasi päältä lähteä kaikki uimapukua myöten.


Tuunaushommat ohi ja viimeiset testit trainerin päällä. Asentaja-assari ehti jo kypsyä pahasti näihin asennushommiin.

Tsemppiä kaikille kanssakisaajille ja huoltoporukoille!