Palenquesta Tulumiin

Julkasija Sanna ajankohtana sunnuntaina, elokuuta 23, 2009 2 kommenttia
Palenquen raunioihin tutustumisen jalkeen seuraavan paivana turistiretket jatkuivat edelleen. Lahdin ihmettelemaan Aqua Azul (sininen vesi) nahtavyytta. Luvassa piti olla turkoosia vetta ja komioita vesiputouksia. No tahan aikaan vuodesta kun tuota vetta sylkee tuolta taivaalta vahan isommalla voluumilla muuttaa se sinisen veden ennemminkin ruskeaksi, tai ehka vihertava on positiivisempi kuvaus. Komee paikka silti!!! Ehka hienointa oli molauttaa ittensa koyden varassa veteen pulikoimaan! Ah, uiminen oli niin virkistavaa.. Retkella tuli myos tavattua hauskoja tyyppeja ja oltua sosiaalinen vaikka yritin kyl olla epasosiaalinen.. Illan paatteeks ruokaa ravintolassa ja jalkiruoaksi trooppinen sadekuuro niskaan ettei suihkuun sit tarvinnukaan erikseen menna.

No sit tarinaa mun Palenquen kamppiksista. Kolme (tytto + 2 poikaa) niista oli saksalaisia aarivasemmistolaisia ja heidan Meksikon matkan tarkoitus on tukea Zapatista-liiketta (voitte lukee netista mista on kyse) taalla. OK. Sit mulla oli myos yks kamppis Epsanjasta. No kun mina menin turvalliselle retkelle Aqua Azulille naa tyypit paattivat lahtea reissulle yhteen kylaan, jossa elaa voimakkaasti Zapatista-aate. No oottelin heita sit illalla kampilla... Lopulta he sit saapuivat ja talla espanjalaisella oli jalat paketissa ja se konkkas kainalosauvoilla. Tietenkinhan taa espanjalainen oli hypanny siella kylassa tuntemattomiin vesiin jalat edella (no onneks ei paa edella) ja huonostihan siina kavi. Kylassa oli sit onneks jonkin sortin niksauttelija, joka pisti jalat kohilleen. Kainalosauvatkin loytyivat, tosin vahan alkuperaiskansan mitoituksella. Eika varmaan tarvii mainita ettei talla espanjalaisella ollu minkaanlaista matkavakuutusta. Kaiken kukkuraks silta loyty ihosta punkki. Eika halla tietenkaan ollu pinsetteja, saati desinfiointiainetta, saati kipulaakkeita. Tapa se on tuokin reissata siis:D

Torstai oli sit mun vika paiva Palenquessa. Eipa tapahtuna mittaa. Odotin ensin et voin menna puhuu Epun kaa nettiin, sit ootin et voin lahtee bussiasemalle, sit ootin et bussi lahtee ja sit ootin 11 tuntia et bussi saapuis Tulumiin.

Tulumiin tullahdin siis perjantaina heti aamusta kasin maissa. Sit alko armoton kampan metsastys. Yhessa vaiheessa jo naytti silta, et taytyy lahtee riippumatto-ostoksille ja viettaa yot letkeesti (kiehtova vaihtoehto kyllakin). Loppujen lopuks loysin sit kumminkin halvan sangyn ja saan olla trooppisilta sateilta suojassa. Loppupaivan otin sit niiiiiin iisisti, koska taa Tulum on mun viiminen rantalomakohde. Ja hyva rantalomakohde onkin! Hiekka on uskomattoman hienoa ja meri on variltaan huikee!!! Gyl gelpaa grillaa! Varasin myos sukellusta lauantaiks.

Taa lauantai oli siis pyhitetty sukellukselle ja tasta paivasta kyhaytyikin paljon paljon rouheampi kuin olisin osannut kuvitella. Aamupaivasta tein siis kaksi sukellusta laheisille riutoille. Veden alla oli huippunattia ja paljon paljon varikkaita kaloja! Sukelluskin onnistui mukavasti pitkan tauon jalkeen. Mielenkiintoisimpia otuksia oli jatti-iso keltainen mureena seka isorumarapu. Sukelleltiin myos pienissa tunneleissa! Wau! Olin muuten kaksistaan vaan DiveMasterin kanssa, joten rentoa sekin.

Ekan sukellussetin jalkeen palattiin sitten rantaan ja "toimistolle". Toimistolla oli just lahossa pien porukka sukeltamaan Cenoteihin (googlen kuvahakuun vaan cenote ja avot) eli tavallaan maanalaisiin jokiin/tunneleihin. Cenotet on ainutlaatuisia geologisia muodostumia nailla seuduilla. Mulle sit tarjoutu tilaisuus lahtee snorkkeloimaan naihin Cenoteihin sukellusporukan kyljessa. Tietty halusin lahtee mukaan, koska mun oli tarkotus menna visiitille naihin joka tapauksessa! Ekan cenoten nimi oli Calavera ja se oli tosi natti. Snorkkeloin siella ja maisemat oli vahan kummitusmaiset. Ihmettelin vaan miten ne sukeltajat uskalsivat menna sinne.. Sukeltajia paineli sinne siis kaikkiaan kolme kappaletta. Yks sukelluskurssia suorittava ja kaiketi kaks opee. Hengissa ne sielta tuli pintaan kumminki, mut sit tuliki yllari! Ope lupas vahan nayttaa tata cenotea myos mulle. Otin siis sen toisen regulaattorin ja koska opella oli kaks tankillista happea, niin sita riitti myos mulle:D Kaytiin sit ehka vartin verran syvemmalla kattomassa luolastoa, kuolleita puita, pikkufisuja ja kaikkee mita siella nyt sattu nakemaan (no ei ollu kauheesti mitaan, paaasiassa kivimuodostelmia). Se oli myos outoo kun siella sekottu osittain makee- ja suolanenvesi minka vuoks vesi oli ihan oudon nakosta. Aikas sameeta siis. Mut ihan huippu kokemus!!!!

Calaveralta jatkettiin sit Gran Cenotelle. Sukeltajat painuvat pinnan alle ja ma hilluin snorkkelin kaa. Taa cenote vaikutti hienommalta! Kivimuodostelmat oli jotenki natimpia ja vesi kirkkaampaa. Sukeltajatkin loysivat takaisin, ja tadaa, ma paasin taas pikkukierrokselle tahankin luolastoon. Taa oli kylla musta superhieno! Auringonvalon tunkeutuminen syvalle ja miten se heijastaa hienosti noihin kivimuodostelmiin!!! Jotenki niin kaunista, pelottavaa ja mykistavaa samaan aikaan!!! Olin kylla niin superonnekas kun paasin edes vahan nakemaan tata lystia ja ilmatteeks. Normaalisti kaks sukellusta cenoteissa maksaa yli sata dollaria, joten tallanen ei mun budjetille sopinu... Sukellusope oli vaan tosi mukava ja se naki vissiin kuin paljon ma tykkaan sukeltaa!!! Sitte se paatti olla supermukava ja nayttaa ihmeita vahan mullekin, vaikka ei sen ois ollu mikaan pakko. Hihhih, hauska seta ja vitsi miten innoissani oon!!!! Oonpahan siis vahan tehny jotain extremea Epun hullun benjihypyn vastineeks:D Luulen, et tuo cenotehommaillu sopis just Epun tyyppiselle seikkailijalle;)