Testiviikko

Julkasija Sanna ajankohtana sunnuntaina, maaliskuuta 03, 2013 Ei kommentteja
Tämä viikko on kulunut pääasiassa erilaisia kuntotestejä suorittaessa. Ideanahan meillä tässä triathlonprojekstissa on suunnitella treenit aina neljäksi viikoksi eteenpäin. Tästä neljän viikon jaksosta ensimmäiset kolme viikkoa käytetään harjoitteluun ja sitten viimeisellä viikolla vedetään etukäteen sovitut testit, jotka siis toistuvat samanlaisina kuukausittain. Testitulosten kautta pystymme hahmottamaan miten harjoittelu puree kroppaan. Ideaalitilanteessahan testitulokset paranisivat joka kerta :) Toisaalta taas testituloksista voidaan nähdä hälytysmerkkejä esimerkiksi alkavasta ylirasituksesta.

Testeiksi olemme valinneet 400 metrin uinnin 50 metrin altaassa, 5 kilometrin juoksutestin sisällä matolla yhden asteen kulmalla ja pyöräilytestiksi FTP-testin. Kahden ensimmäisen testin idea tulikin jo varmaan selväksi, mutta mitäs tuo FTP (Functional Treshold Power) oikein meinaa. FTP:n avulla voidaan siis mitata pyöräilijän suorituskykyä ja se määritetään keskimääräisenä maksimaalisena polkutehona, jota pyöräilijä pystyy ylläpitämään tunnin ajan. FTP-testistä lisätietoja esimerkiksi täältä.

FTP-testi voidaan tehdä aika monella tavalla. Yksinkertaisimmillaan testi voidaan suorittaa sitkuttamalla tunti niin kovaa kuin kintereistä lähtee ja sitten katsoa jälkikäteen keskimääräiset watit. FTP:n pystyy määrittämään myös laskennallisesti hieman lyhyemmän testin perusteella ja tämän option mekin valitsimme käyttöömme. Alla olevassa kuvassa on esitetty käyttämämme testin speksit.
Tein nämä testit ensimmäisen kerran tammikuussa ja ne menivätkin aikalailla odotusten mukaan, tai ehkä vähän vielä huonommin :) Nyt perusharjoittelua on takana kolme viikkoa ja tällä viikolla tein siis nämä samaiset testit uudelleen. Tulokset tammi- ja helmikuun osalta näyttivät tältä:


Kolmen viikon harjoittelun (tai oikeastaan kolmen viikon harjoittelemiseen uudelleen totuttautumisen) perusteella en uskonut tuloksiini tulevan mitään hurjia parannuksia. Siltikin 40 sekkaa uinnissa, 1,5 minsaa juoksussa ja 22 wattia fillaroinnissa yllättivät minut positiivisesti. Projektin ensimmäinen jakso on siis suoritettu onnistuneesti :)